Cât de mare e probabilitatea să avem iar restricții în toamnă? Calcululele profesorului Răzvan Cherecheș

Cât de mare e probabilitatea să avem iar restricții în toamnă? Calcululele profesorului Răzvan Cherecheș
Răzvan Cherecheș / Sursa: Facebook - Răzvan Cherecheș
Publicat: 06/09/2021, 10:15

Creșterea accelerată a numărului de cazuri de COVID-19, odată răspândirea tulpinei Delta, mult mai contagioasă, ar putea duce la impunerea unei noi serii de restricții, autoritățile neavând pregătit un plan pentru valul 4, susține Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, într-un interviu pentru HotNews.ro. „Nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, a declarat specialistul.

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, unul dintre cei mai activi specialiști din spațiul public, implicat în diseminarea celor mai recente cercetări epidemiologice, este convins că vom avea noi creșteri ale numărului de infecții de COVID-19, pe fondul lipsei unui plan al autorităților, dar și în contextul unei rate de acoperire vaccinală destul de redusă –aproximativ 50% față de rata de 70% la nivel european, ceea ce va duce la revenirea unor restricții.

Vaccinarea anti-Covid în România este în scădere dramatică. Doar 4.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, până duminică, după cum a informat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Numărul cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2 a sărit de 1.106.000, iar 372 de persoane bolnave grav erau internate la ATI duminică. Până ieri , 34.689 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS–CoV–2 au decedat.

Nu există niciun motiv pentru care numărul de cazuri să scadă

„Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea. Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite. Or, nu s-au luat. Practic, în următoarele două săptămâni, vom avea o creștere garantată, de la zi la zi”, a declarat Răzvan Cherecheș, pe Hotnews.

Astfel, crede expertul, vom avea din nou reguli restrictive, precum purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor și închiderea restaurantelor și așa mai departe.

Restricțiile din această toamnă vor fi prețul plătit pentru faptul că „peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare”, subliniază Răzvan Cherecheș.

„Punând vaccinarea deoparte, în condițiile în care nu suntem la un procent de vaccinare de peste 50% din populație, practic suntem exact în situația în care am fost toamna trecută, dar cu o tulpină mai infecțioasă. Asta înseamnă că ceea ce ar fi trebuit făcut până în acest moment ar fi fost pregătirea începerii școlii și conștientizarea faptului că în această toamnă și iarnă vom avea din nou restricții, care vor varia de la județ la județ, în funcție de procentul de vaccinare – cu cât rata de vaccinare dintr-un județ este mai redusă, cu atât restricțiile vor fi mai severe în județul respectiv”, a spus specialistul.

Persoanele vaccinate, mai protejate

Măsurile restrictive sunt menite să reducă interacțiunea socială, implicit răspândirea virusului, iar persoanele nevaccinate sunt mai vulnerabile în contactarea infecție, spre deosebire de cele vaccinate, precizează profesorul.

„Persoanele vaccinate au un nivel de protecție – știm că peste 80% dintre persoanele vaccinate nici nu se infectează și nici nu transmit infecția. Este ca și cum ar purta încă două rânduri de măști, dacă pot spune așa, au o protecție suplimentară față de persoanele nevaccinate. Mai mult, persoanele nevaccinate sunt cele care sunt la risc de simptome severe și deces. Sunt extrem de puține persoane complet vaccinate care au ajuns să fie internare și aceste persoane, de cele mai multe ori, sunt persoane în vârstă, care au multiple alte comorbidități și au o stare de fragilitate a organismului extrem de avansată, astfel încât chiar și simptomele ușoare date de infecția după vaccinare au fost suficiente ca să deregleze funcționarea organismului”,a explicat Răzvan Cherecheș, în interviu pentru Hotnews.

Persoanelor nevaccinate nu li se pot impune restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale, subliniază Răzvan Cherecheș: „Orice fel de restricție care să afecteze accesul la bunuri de bază, la cumpărat pâine, apă, produse de bază, este imposibilă. Restricții pot fi impuse doar pe activitățile complementare, opționale: festivaluri – nu există dreptul de a merge la un festival, călătorii în străinătate – care ar favoriza transmiterea dintr-o țară în alta, orice fel de transport aerian – tot mai multe companii aeriene impun restricții. Dar toate acestea nu sunt drepturi, ci sunt privilegii. Privilegiile pot să fie restricționate, drepturile nu”.

Vaccinarea obligatorie pentru medici și profesori?

În ceea ce privește vaccinare unor categorii de angajați – medicii și prefesorii – specialitul în sănătate publică subliniază că acesta trebuie să fie o decizie – introducerea în fișa postului a obligație de vaccinare – care trebuia legiferată în Parlament.

„Dacă un angajator decide că este nevoie să fii vaccinat ca să desfășori activitatea respectivă, practic vaccinarea devine obligatorie pentru segmentul de industrie respectiv sau pentru compania respectivă. Ori aceasta este o situație care trebuia legiferată de Parlament. Noi avem un vid legislativ în România în ceea ce privește activitatea persoanelor vaccinate și nevaccinate. Iar Parlamentul nu și-a asumat răspunderea să discute acest lucru deoarece ar fi o măsură nepopulară și care le-ar afecta intenția de vot. Și atunci, au lăsat lucrurile să meargă de la sine și au mutat deciziile dificile pe umerii angajatorilor”, a explicat Răzvan Cherecheș.

Deciziile privind obligativitatea vaccinării obligatorii a personalului medical și a profesorilor s-a liat în toate țările la nivel central, precizează expertul în sănătate publică. „Aceste măsuri trebuie decise la nivel central, nu pot să fie decise la nivelul directorului unei școli sau al unui director de spital. Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, a conchis Răzvan Cherecheș.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cum și-a apărut Angela Merkel moștenirea politică?